Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen 26.12.2004

18.12.2014 - 10 år etter tsunamien

Side viser tsunami-prosjektene til Røde Kors og forteller hvordan di har brukt de innsamlede tsunami-midlene på en riktig og effektiv måte, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge Åsne Havnelid

10 år etter Tsunamien

Tsunamien medførte en av de største nødhjelpsoperasjonene i historien og det norske folk ga over 415 millioner kroner via Røde Kors i Norge til hjelpearbeidet, forteller Havnelid og legger til at web-siden, i tillegg til historier, viser land og prosjekter hvor de innsamlede midlene er blitt brukt.

-Vi er utrolig takknemlige for den giverviljen.

- Det å styrke forebygging i lokalsamfunn og gjøre dem mindre avhengig av utenforstående hjelp i katastrofer, har vært et av de viktigste resultatene av satsningen etter tsunamien, understreker Havnelid.  - Eksempler på dette er arbeidet i Indonesia, som er svært sårbart for naturkatastrofer som jordskjelv og flom. I land som Indonesia har derfor katastrofeberedskap vært et av fokusområdene etter gjenoppbyggingen, sier hun.

Sterke historier

 -Det var skrekkelig. Bølgen slo innover oss, og plutselig var alt bare kaos, forteller Asiauma (65).  Nå, 10 år etter katastrofen, synes hun fortsatt det er vanskelig å snakke om tsunamien som brått og nådeløst tok fra henne hjemmet og de to minste barna. De var blant de over 3000 som mistet livet i Battacoloa, et lite delta-område på østkysten av Sri Lanka.

Millioner av mennesker i 14 land ble rammet, og hver og en har sin unike historie om hvordan livene etter tsunamien ble forandret.10 år etter at tsunamien tok over 226 000 liv i Sørøst-Asia har flere hundre tusen mennesker i de rammede områdene fått hjelp til å bygge opp livene sine igjen.

-På de nye nettsidene blir mange av disse historiene fortalt - samtidig som vi nok en gang vil takke hele det norske folk og samarbeidspartnerne våre for den fantastiske giverviljen og engasjementet som ble vist da folk flest var opptatt med julefeiringen,sier generalsekretær Åsne Havnelid. 

10ER TSUNAMIEN

10 ÅR ETTER TSUNAMIEN