Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen 26.12.2004

03.01.2005 - Dagbladet - "Dødsbølgens første timer"

Mandag 03.01.2005 skrev Dagbladet følgene.
Hva skjedde egentlig i timene etter jordskjelvet?

(Dagbladet.no): I løpet av noen få timer rammet jordskjelvet og påfølgende tsunamier millioner av menneskers liv rundt det indiske hav. Og i etterkant ser vi, slik New York Times skriver, at katastrofen var et faktum lenge før verden skjønte rekkevidden av lidelsene, tapet av menneskeliv og skadene jordskjelvet førte til.

 

Dagbladet.no har gått gjennom nyhetbyråer, loggen til Pacific Tsunami Warning Center og store internasjonale aviser i et forsøk på sammenfatte hendelsene de første timene.

 

 

Den første timen: Indonesia rammes av jordskjelv og flodbølgen

 

  • Klokka 07.59 2. juledag lokal tid skjer det kraftigste skjelvet på 40 år i det Indiske hav, rett vest for nordspissen av den indonesiske øya Sumatra. Skjelvet fører til en tsunami, en ødeleggende flodbølge som i løpet av få timer sprer seg flere tusen kilometer i det indiske hav.

     

  • Det amerikanske Tsunami-senteret Pacific Tsunami Warning Center rapportererom jordskjelvet minutter etterpå, men deres varslingssystemer gjelder kun for Stillehavet. Det indiske hav har ikke et slikt system. Dessuten nevner ikke Pacific Tsunami Warning Centers rapporter en tsunami.

     

  • Senterets første måling indikerer at skjelvet måler 8.0 på Richters skala. Nå vet vi at skjelvet målte 9.0 på skalaen, eller ti ganger kraftigere en først antatt. (Richters skala er logaritmisk, noe som betyr at den øker ti ganger fra eksempelvis fem til seks).

     

  • Jordskjelv er ifølge Caplex.norystelser og støt i jordskorpen. Disse rystelsene skyldes som oftest bevegelser i platene som utgjør jordskorpa. Bevegelsen skaper spenninger som kan føre til plutselige forskyvninger og resultatet er et såkalt tektonisk jordskjelv.

     

  • Skjelvet utenfor Sumatra skjer på 1000 meters dyp der spenningen mellom to jordplater brast etter at de i flere år hadde beveget seg med seks centimeter i året.

     

  • Den dødelige tsunamien oppstår da energi fra jordskjelvet forrykker havbunnen vertikalt på opptil 20 meter: I 120 mils lengde sank India-platen flere meter, mens platen på Burma-siden løftet seg flere meter. Den plutselige bevegelsen forskyver store vannmengder, som igjen skaper enorme bølger som beveger seg ut fra jordskjelvets sentrum.

     

  • Det franske nyhetsbyrået Agence France-Pressesender ut en melding om jordskjelvet, men de har ikke fått meldinger om den flodbølgen som rammer og skal ramme millioner av mennesker langs kysten av det indiske hav.

     


Den andre, tredje og fjerde timen: Dødsbølgen treffer Sri Lanka, Thailand, India, Maylasia, Myanmar, Bangladesh og Maldivene

 

  • Bølgene farer av gårde langs havbunnen med en fart på over 800 kilometer i timen. Så lenge det er dypt vann merkes knapt noe på overflaten. Faren kommer når bølgene treffer grunt vann. Da reduseres farten, bølgene presses sammen og de vokser i høyden. Dette kan i verst fall føre til en flere meter høy vegg av turbulent vann som treffer land med stor kraft. Bak denne kommer enorme vannmasser og røsker med seg alt på sin ferd.

     

  • Imens sitter forskere verden over og aner hva som er i ferd med å skje. Pacific Tsunami Warning Center sender ut en rapport der de nevner muligheten for en tsunami. De tar også kontakt med australske myndigheter. Problemet er at det ikke eksisterer noe system for å fange opp advarslene. Thailand og Indonesia får rapportene, skriver New York Times. Men ingen andre av de rammede landene får disse meldingene.

     

  • De første nyhetsrapportene melder at jordskjelvet har sendt store bølger innover Indonesias Sumatra. Etterhvert kommer rapporter om at Sri Lanka og India også er rammer. Dette bekrefter det tsunami-forskerne på Hawaii frykter: At en kjempetsunami herjer i det indiske hav.

     

- En del av meg ønsker at dette hadde skjedd i Stillehavet. Da kunne vi reddet så mange flere, sier Pacific Tsunami Warning Centers Stuart Weinstein til New York Times.

 

  • 90 prosent av alle tsunamier oppstår i Stillehavet. Derfor har land i og langs verdens største hav opprettet et varselssystem bestående av en rekke bøyer og andre måleenheter som kan fange opp faren på et tidlig stadium, og dermed få sendt ut en advarsel til folk langs kysten.

     

  • Tsunamien rammer Maldivene. Imens setter amerikanske myndigheter opp et varslingssystem for etterskjelv i Sri Lanka. Flere rapporter om flom, rystelser og dødsfall dukker opp, men det skal fremdeles ta tid før nyhetsbyråene rapporterer omfanget av katastrofen.

     


Den femte, sjette og sjuende timen: Bølgene rammer Seychellene, Somalia, Kenya og Tanzania.

 

  • En tidvannsmåler ved øya Cocos vest for Australia viser en en forskjell på en halv meter fra bølgetopp til bølgedal. Samtidig rapporterer seismologer ved universitet Harvard at de har målt jordskjelvet til 8.9 på Richters skala.

     

  • De første rapportene kommer om at feriestedet Phuket i Thailand er oversvømmet. Thailands statsminister beordrer evakuering av de rammede områdene. Nyhetsbyråene melder om flere døde i Sri Lanka .

     

  • Det kommer rapporter fra Malaysia om at mennesker er omkommet på øya Penang. Samtidig meldes det fra Maldivene at det lille øyesamfunnet er helt oversvømmet etter tsunami-bølgene.

     

  • Klokka 08.26 søndag morgen norsk tid skriver Dagbladet.no at Asia er rammet av en jordskjelv-katastrofe.